Prírodné podpaľovače

Tak ako? Skúsili ste už založiť oheň kresadlom? V minulom článku sme písali o založení ohňa pomocou kresadla. V nasledujúcich riadkoch si povieme viac o tzv. prírodných podpaľačoch. To znamená, že sa pozrieme na materiál, ktorý nájdete priamo v prírode a ľahko pomocou neho založíte oheň, či už kresadlom, ale si prácu uľahčíte zápalkami alebo zapaľovačom. Aby sme to mali kompletné, spomenieme aj tu prvú a asi najčastejšie používanú brezovú kôru. Ako bolo napísané, táto kôra horí aj keď je mokrá. A samozrejme využívajte materiál z mŕtveho stromu. Horí pomerne rýchlo, skoro ako papier, takže majte pripravené menšie konáriky na priloženie.

Brezová kôra horí aj vlhká

Ďalší, veľmi spoľahlivý materiál je páperie odkvitnutých bodliakov – pichliačov. Tie už pochopiteľne musí byť suché, aby ste ho mohli použiť na podpal, vlhký horieť nebude. Vzbĺkne takisto veľmi rýchlo, preto bude lepšie, keď si nazbierate väčšie množstvo.

prírodný podpaľač - páperie odkvitnutých bodliakov

 

Ak sa ale nechcete spoliehať len na daný moment v prírode a nie ste si úplne istí, či zrovna nájdete niečo vhodné na založenie ohňa, môžete mať pri sebe v batohu aj niečo „trvanlivejšie“ a to tzv. fatwood. Po slovensky sa môžete stretnúť s názvom smolnička, resp. mastné, alebo smolné drievko. Takýto kúsok drievka hľadajte na spadnutej borovici, najlepšie na zlomených konároch čo najbližšie ku kmeňu. Keď uvidíte sýtooranžovú farbu po odlomení konára, to je presne to, čo hľadáte! Kus takéhoto drievka môžete mať stále uschovaný pri sebe. Pri podpaľovaní si z neho nastrúhajte hoblinky a zapáľte. Vôňa smoly a tmavší dym sú charakteristickým znakom. Horí pomalšie, takže budete mať aj viac času na prikladanie ďalších malých konárikov.

Smolné drievko pomaly horí a charakteristicky vonia

Pre začínajúcich zálesákov, ktorí majú radi výzvy, máme tiež jednu variantu. Budete potrebovať trochu zručnosti pri narábaní s nožom, ale nie je to nič, čo by sa nedalo po chvíli tréningu zvládnuť. Počuli ste už o feather stick? Musíte mať pevné ruky a dobre nabrúsený nôž. Najideálnejšie je nájsť kus suchého dreva, no s trošku vlhkým by to tiež mohlo fungovať. Ide o to, že pohybom noža smerom od seba robíte do dreva zárezy, aby vznikli tenké „kučierky“, resp. hobliny, no aby ste ich zároveň od tohto konárika neodrezali. Mali by zostať pekne pokope.

Suché hobliny horia výborne

Možností, ako založiť oheň je neskutočne veľa, no tieto sú asi najrozšírenejšie a najpoužívanejšie. Pridáme aj jeden komfortný tip na záver. Ekologické podpaľovače sa dajú bežne kúpiť za pár drobných. Takúto eko kocku môžete mať takisto stále v batohu a má aj dobrú dobu horenia. My máme v zálohe kocku, ktorá je vyrobená z kombinácie vosku a dreva, s dobou horenia 7-8 minút.

Variánt ekologických rozpaľovačov je mnoho

Produkty súvisiace s témou "prírodné podpaľovače"