Ako na založenie ohňa pomocou kresadla

Príroda a posedenie pri ohníku idú k sebe dokopy. Ako si taký oheň v prírode založiť kresadlom? Čítajte ďalej...

Oheň je počas pobytu v prírode dôležitý. Či už na varenie, pečenie alebo na zohriatie počas zimy. Oheň už zakladal asi každý z nás. Najjednoduchšie je vybrať z vrecka zapaľovač, škrtnúť a oheň už horí. Zapaľovač sa ale môže pokaziť alebo sa mu minie palivo vtedy, keď to najmenej čakáte. Zápalky môžu zmoknúť počas dažďa alebo ak spadnú do vody. Kresadlo je nástroj, pomocou ktorého založíte oheň kdekoľvek a kedykoľvek. Ak ho, samozrejme, nezabudnete doma :-)

Kresadlo funguje tak, že škrtaním po jeho ploche vznikajú iskry s vysokou teplotou. Pri zakladaní ohňa je dôležitá príprava. Keď používame kresadlo, platí to dvojnásobne. Príprave venujte náležitú pozornosť, aby ste potom nemuseli začínať odznova.

Oheň zakladáme vždy len tam, kde ho budeme mať pod kontrolou a na nehorľavom povrchu.

Príprava pred samotným zapálením spočíva v hľadaní vhodných surovín. Ako podpaľač najlepšie poslúži brezová kôra. Kôra brezy obsahuje veľa horľavých živíc a olejov, čím sa stáva výborným prírodným podpaľačom a taktiež bude horieť aj mokrá. Brezy sú v našej prírode pomerne dosť rozšírené a nemal by byť problém nejakú nájsť. Na naštartovanie ohňa nám jej netreba veľa. Stačí aj malý kúsok, no čím viac, tým lepšie. Nezberajte kôru zo živého stromu. Poškodil by sa tým a otvorila by sa tým cesta pre choroby a strom by mohol vyschnúť. Väčšinou nie je problém pri živej breze nájsť aj jednu spadnutú. Ak by sme aj tak brezu nenašli, dá sa použiť suchá tráva, spráchnivené drevo, suché lístie alebo aj staré suché vtáčie hniezdo, ktoré spadlo zo stromu.



Ak už máme pripravený základ na zapálenie, v tomto prípade brezovú kôru a nejakú suchú vegetáciu, pripravíme si aj drevo na oheň. Budeme potrebovať malé suché vetvičky na začiatok, potom aj väčšie konáre a drevo, ktoré budeme do rozloženého ohňa prikladať.





Veci na rozpálenie a nástroje si pripravíme tak, aby sme ich mali po ruke.



Začneme tým, že si na kúsku brezovej kôry naškrabeme pomocou noža jemné piliny z okrajov tejto kôry. Do stredu pripravených pilín si oprieme kresadlo a škrtáme iskry smerom k pilinám. Tie sa vďaka vysokej teplote iskier zapália a od nich aj brezová kôra pod nimi. Keď nám už kôra pekne horí, položíme na ňu suchú trávu alebo čokoľvek suché a jemné, čo sme našli.





Teraz je dôležité, aby sme oheň opatrne rozdúchali. Pozor, aby sme ho neuhasili! Fúkajte do pahreby, nie na vrch plamienkov. Môžete si pomôcť teleskopickou trubičkou (napr. zo starej antény), ak máte.





Ak už máme stabilný plameň, môžeme postupne začať prikladať malé vetvičky. Keď sa nám rozhoria, priložíme hrubšie konáre, prípadne sekerou narúbané či pílkou napílené drevo a vytvoríme si oheň dostatočne veľký na našu potrebu. Oheň už horí a môžeme začať variť alebo sa len ohriať.



Nezabudnite po sebe oheň uhasiť a ohnisko poriadne skontrolovať! Dúfame, že vám tento návod aspoň trochu pomôže pri vašich prvých pokusoch s kresadlom.