Ako na výrobu drevenej varešky 1. časť

Každý z nás už niekedy niečo varil. A tak dobre viete, že vareška či lyžica je veľmi nápomocný nástroj. Keď varíte v prírode, môžete si varešku zobrať so sebou z domu, alebo si ju skúste vyrobiť podľa tohto návodu. 

K výrobe drevenej varešky veľa nepotrebujete. Stačí dobrý nôž s kvalitnou čepeľou a malá sekera, prípadne pílka. Ak by ste si chceli vyrobiť lyžicu na naberanie, tak výborným pomocníkom je lyžicový nôž "lyžičkár". Ale to si ukážeme až nabudúce. Na vyznačenie tvaru varešky nám poslúži ceruzka, fixka alebo uhlík z ohniska.


Ďalej budeme potrebovať vhodné drevo a trocha času. Drevo, do ktorého sa ľahko reže. Taká je breza, lieska, či lipa. Poslúži aj drevo nejakého ovocného stromu, ale je trocha tvrdšie. Varešku vyrobíte z každého dreva. Ide potom len o množstvo námahy, ktorú musíte vynaložiť. Najlepšie je si nájsť kúsok padnutého dreva, aby sme neničili zdravé stromy. Drevo nemôže byť premočené, práchnivé či hnijúce.

Ak už máme vhodné drevo, pripravený nôž a sekeru, prípadne pílku, môžeme začať. Ak je drevo príliš hrubé, rozštiepime si ho sekerou alebo orežeme nožom. Ceruzkou, fixou, či obyčajným uhlíkom z ohniska si naznačíme tvar varešky na rovnej strane dreva. Tvar varešky môže byť rôzny. Môže byť okrúhla v tvare obdĺžnika alebo aj trojuholníka.


Ak sme si naznačili tvar varešky, môžeme začať s vyrezávaním do požadovaného tvaru. Odporúčame orezávať drevo takpovediac po vlákne, nie cez vlákna. Rezanie naprieč vláknami ide ťažko, z dreva by sa mohli odštiepiť malé kúsky a navyše hrozí, že si poškodíme nôž.

Ja si vždy najprv vyrežem nahrubo hlavnú časť varešky. Tú, s ktorou sa mieša. To preto, lebo sa vyrezáva ľahšie, keď je pod ňou pevný základ a nie už vyrezaná rúčka, ktorá by sa mohla pri opracovávaní zlomiť, keďže počas vyrezávania je potrebné si drevo/budúcu varešku všelijako zaprieť.


Ak sme si už nahrubo vyrezali hlavnú časť varešky, môžeme pokračovať na rukoväť. Pílkou urobíme zárez z oboch strán, ktorým si určíme hrúbku rukoväte. 

Ďalej pokračujeme orezaním celej rukoväte na požadovanú veľkosť a tvar, ktorý nám padne do ruky. Ak máme celú varešku už vyrezanú nahrubo, môžeme si ju ešte začistiť nožom, aby bola hladšia.



Na rúčke si môžeme vyrezať aj nejaký ozdobný motív ak by sme si ju chceli nechať :-) Výsledný vzhľad a dizajn varešky je na každého fantázii.

Dúfame, že vás tento návod inšpiruje a pri najbližšom varení v prírode si to vyskúšate a dáte nám vedieť, ako to dopadlo.

BH